Scurt istoric

Istorie Aprilie 25, 2014

Construirea Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” Ciornei s-a făcut de ctitorii Aga Iancu Stavri şi soţia sa Elena Safta, din cărămidă, cu temelie de piatră, în formă de navă cu clopotniţa deasupra cafasului. A fost sfinţită la anul 1860, aprilie 23, mitropolit al Moldovei şi Sucevei, fiind vrednicul de pomenire Sofronie Miclescu.

În perioada  2007 – 2008, preotul Andrei Anuşca a tencuit interior şi exterior biserica.

Pictura interioară a fost executată după un proiect realizat de pictorul bisericesc Kuchta Amand, el fiind şi conducătorul lucrării, ajutat de ucenicii Daniel Bondrea, Vasile Argatu şi Dumitru Ursu, în tehnica „a seco”. Lucrările au început în 20 mai 2010 şi s-au finalizat în acelaşi an, luna septembrie. Catapeteasma este din aceeaşi perioadă, sculptată în lemn de foioase, acum împodobită în foiţă de aur.

Cheltuiala restaurării a fost susţinută în mare parte de Ioana Costescu şi mama sa Alexandra Barbulescu descendente ale ctitorului Stavri precum şi de enoriaşii binecredincioşi din parohie care au împodobit-o cu obiecte de cult şi strane.

Slujba de resfinţire a fost oficiată, în data de 13 mai 2012, de PS CALINIC BOTOŞĂNEANUL, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor însoţit de PC Protoiereu Lucian Leonte şi de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup coral alcătuit din studenţi şi elevi teologi.